Vrijwilligers verdelen de producten onder de cliënten.
Vrijwilligers verdelen de producten onder de cliënten. eigen foto

‘We kunnen allemaal in zo’n situatie terechtkomen’

Algemeen

Een belangrijk thema dat steeds opnieuw naar voren komt in de media en in de maatschappij is armoede. Een thema waar nog steeds een taboe op rust. Gelukkig zijn er vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de medemens die in armoede verkeert.

Jennita van den Berg

Eén van deze initiatieven in Nunspeet is de Voedselhulp. Een lokale voedselbank die bedoeld is voor mensen die leven in armoede én woonachtig zijn in de gemeente Nunspeet. Wanneer iemand zich aanmeldt, dan wordt er volgens bepaalde financiële richtlijnen bekeken of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket. Mensen moeten hiervoor hun financiële situatie laten inzien.

Anja Mulder is samen met Coby Mulder de coördinator van de Voedselhulp in Nunspeet. Naast hen zijn er 65 vrijwilligers werkzaam. Iedere donderdag wordt door een groep mensen pakketten samengesteld, roosters gemaakt, telefoontjes gepleegd, intakegesprekken gevoerd etc. Een aantal chauffeurs rijdt iedere dag langs winkels om levenswaren op te halen, die al dan niet in de vriezer worden opgeslagen.

In Nunspeet weet men de Voedselhulp goed te vinden; zowel maatschappelijke organisaties als het Venster, maar ook bakkers, restaurants en hotels die zorgen voor aanlevering van goederen. Het Venster is één van de organisaties die mensen doorverwijst naar de Voedselhulp, maar ook Vluchtelingenwerk en Maatschappelijk werk doen dit.
Mulder geeft aan dat veel organisaties meehelpen om levensmiddelen in te zamelen. Zo is bij een aantal kerken in Nunspeet een wekelijkse inzameling, maar ook de wijkontmoetingscentra helpen mee. De jaarlijkse kerstpakkettenactie is net geweest. Ook deze actie levert ieder jaar veel op. Deze pakketten zijn afkomstig van inwoners en ondernemers die ze doneren aan de Voedselhulp. Al deze pakketten worden gesorteerd en in de tassen voor de cliënten verdeeld. Zo heeft ieder huishouden wat extra’s, naast de standaard artikelen die worden aangeboden. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan broodbeleg, brood, melk. Wanneer mensen andere producten dan levensmiddelen aanbieden in het kerstpakket, dan wordt dit weer aan GAIN gedoneerd. Er wordt in principe niets weggegooid. Dit is ondanks corona gewoon doorgelopen.

Op de vraag of het aantal cliënten door Corona is toegenomen, antwoordt Anja: “Nee, dat is ook de verwachting die wij in eerste instantie hadden, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Misschien is Nunspeet een dorp waar men evengoed wel naar elkaar om kijkt. We hebben 45 huishoudens die we bijstaan. Er is behoorlijk verloop en dat is goed. Als je gebruik moet maken van de Voedselhulp, is dat niet iets om je voor te schamen. We kunnen allemaal in een dergelijke situatie terechtkomen.”

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11