Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Winkels weer open in Nunspeet: ‘Eindelijk weer eens gezellig druk’

Algemeen

“Eindelijk weer eens gezellig druk.” Dat was de meest gehoorde uitdrukking zaterdag in het zeer druk bezochte centrum van Nunspeet. Op de parkeerterreinen rondjes rijdende auto’s, op zoek naar een parkeerplekje. Waar eigenlijk alleen volop de ruimte was in de parkeerkelder onder het gemeentehuis waar zonder enige moeite een plekje was te bemachtigen.

Wijnand Kooijmans

Alle winkels mochten weer open zijn na de persconferentie van vrijdagavond, maar de nodige horecazaken deden ook mee nadat eerder de zaterdag al tot actiedag was uitgeroepen. In een verklaring, afgelopen vrijdagavond later op de avond, gaf de gemeente Nunspeet aan ‘volledig te begrijpen’ dat de rek er bij de meeste ondernemers uit is en dat er dringend behoefte is aan ruimte om op een verantwoorde manier te ondernemen. 

Vanuit het gemeentehuis in Nunspeet kwam afgelopen vrijdag de nadrukkelijke boodschap dat de actiedag zaterdag om vijf uur ’s middags definitief tot het verleden moest behoren. Ook werd aangegeven dat alleen bij excessen zou worden gedoogd en verder optreden achterwege zou blijven.  Vanaf het genoemde tijdstip moet iedereen, zo gaf de gemeente aan, zich weer aan de geldende coronaregels houden zoals die door het kabinet zijn aangekondigd.

Door de eigenaren van winkels en horecazaken wordt aangegeven dat het belangrijk is eindelijk weer eens een goede omzet te kunnen boeken. Meerderen zeggen dat het water hen inmiddels wel tot aan de lippen staat. Vooral de horecaondernemers betreuren het dat zij niet meer ruimte hebben gekregen. “Ook vandaag hebben we laten zien dat men ons veilig kan bezoeken en we prima in staat zijn de regels te hanteren. Het kabinet moet 25 januari besluiten dat we open gaan en liefst nog eerder.”

Enig nadeel bracht de drukte wel mee. Vooral in de horeca moest nog wel eens even lang worden gewacht tot men aan de beurt was. Een half uurtje was soms niets. Maar dat werd zonder al te veel mokken geaccepteerd door de klanten.

Vooraf was er door de gemeente Nunspeet al per brief druk op het kabinet in Den Haag uitgeoefend om ondernemers meer ruimte te geven. Maar ook dat verschillen in maatregelen soms niet of nauwelijks zijn uit te leggen voor de gemeente.
“Winkels die als niet essentieel worden bestempeld, zien hoe dezelfde producten verkocht worden bij collega’s die toevallig ook food in hun assortiment hebben.”

SGP-er Harm Jan Polinder stuurde zelfs een videoboodschap naar het kabinet om de winkels per direct weer te openen. Click en collect wordt door hem gezien als een lapmiddel dat op geen enkele wijze kan concurreren met de grote verliezen die worden geleden. 

Hij vindt dat tot vrijdagavond veel winkels door de regering als niet essentieel werden bestempeld, terwijl zij wel degelijk van grote waarde zijn voor de leefbaarheid van de kernen binnen de gemeente Nunspeet.

Om vijf uur op de zaterdagmiddag draaiden de verschillende horecaeigenaren in Nunspeet hun zaak weer op slot in de wetenschap vermoedelijk nog dagen te moeten wachten tot die weer open mogen.

Afbeelding
Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11