Afbeelding
Shutterstock

Groen licht voor bouw 85 woningen in gebied Elspeet-Noordwest

Algemeen

De bouw van de 85 woningen in het gebied Elspeet-Noordwest kan doorgang vinden. De Raad van State heeft het beroep van een inwoner tegen met name de bouw van een appartementencomplex met maximaal twaalf woningen ongegrond verklaard.

Wijnand Kooijmans

De indiener van het bezwaarschrift is van mening dat de bouw in strijd is met het beeldkwaliteitsplan uit 2015. Hierin was het plan opgenomen een ludiek en karakteristiek bouwwerk te realiseren op de hoek van de Stakenbergweg en de Nachtegaalweg. En in ieder geval laagbouw. Op grond van die informatie heeft hij zijn woning gekocht en nu wordt hij ineens geconfronteerd met in de toekomst een uitzicht op een appartementencomplex. Hij vreest verlies aan uitzicht en aantasting van zijn privacy.

De Raad van State deelt de mening van de gemeenteraad dat de bouw van een appartementencomplex op de betreffende hoek is gewenst gezien de grote behoefte aan woningen in Elspeet. Het hoogste rechtscollege vindt dat de gemeenteraad dit voldoende aannemelijk heeft gemaakt en dat door de bezwaarde aangevoerde argumenten niet tot een ander standpunt leiden.

Van belang is dat het plan naar aanleiding van de bezwaren is aangepast en een maximale bouwhoogte van elf meter wordt toegestaan. Dat is, zo wordt geoordeeld, maar een meter hoger dan op grond van het huidige bestemmingsplan is toegestaan. Bovendien blijven de bomen tussen het pand van de bezwaarde en de nieuwbouw in stand. Hierdoor is geen directe inkijk in de woning van de bezwaarde mogelijk.

Ook de bezwaren tegen de toename van het verkeer worden door de Raad van State niet gedeeld. De wegen in de directe omgeving van het plangebied zijn voldoende in staat de toename van verkeersstromen te verwerken. Mede omdat in het gebied sprake is van éénrichtingsverkeer. Bovendien mag de in- en uitrit van de garage bij het complex niet mag uitkomen op de Nachtegaalweg of het kruispunt met de Stakenbergweg. Hierdoor rijdt verkeer van en naar het appartementencomplex niet rechtstreeks langs de woning van de bezwaarde.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11