Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Alleen zelfbewoning voor nieuw te verkopen kavels

Algemeen

Het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders ziet op dit moment niet de noodzaak een opkoopbescherming in te voeren voor het opkopen van (huur)woningen door investeerders. Bij het college bestaat niet de indruk dat er massaal goedkope (huur)woningen worden opgekocht. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van Marcel van Klompenburg (SGP).

Een zelfbewoningsplicht wordt wel zinvol gevonden, omdat hiermee de koper van de woning wordt verplicht zelf in de woning te gaan wonen. De woning kan dan niet worden gebruikt als een vorm om in te kunnen beleggen. Voor verkoop van bouwkavels hanteert de gemeente een zelfbewoningsplicht van vijf jaar. Voor de bestaande bouw ontbreekt het aan wettelijke mogelijkheden om deze plicht in te stellen.

Als een ander voordeel voor de zelfbewoningsplicht wordt gezien dat daarmee wordt voorkomen dat woningen worden verhuurd tegen een enorm hoge huurprijs. Nadeel is, zo voert het college aan,  dat moet worden toegezien op de plicht wordt nageleefd. 

In de toekomstige koopovereenkomsten voor woningbouwkavels die de gemeente zelf uitgeeft en verkoopt wordt de zelfbewoningsplicht opgenomen. Er wordt geen reden gezien op dit moment een onderzoek in te stellen naar de rol van particuliere beleggers op de woningmarkt in Nunspeet.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11