Ook deze automobilist rijdt acht kilometer te hard.
Ook deze automobilist rijdt acht kilometer te hard. Wijnand Kooijmans

Flitspalen op Kienschulpenweg?

Algemeen

Wethouder Mark van de Bunte is bereid te onderzoeken of er flitspalen kunnen worden geplaatst op de Kienschulpenweg in Nunspeet. Hij deed deze toezegging in de raadscommissie Ruimte en Wonen.

Wijnand Kooijmans

Volgens de wettelijke richtlijnen zijn flitspalen niet toegestaan op 30 kilometer wegen. Maar de betreffende weg in Nunspeet is niet als zodanig ingericht en wordt gezien als een ontsluitingsweg die van belang is voor veel verkeer. Inspreker Piet Keijzer hekelde de snelheid waarmee over de Kienschulpenweg wordt gereden. De bevestiging daarvan is volgens hem een ongeval enkele dagen voor de commissievergadering. Hierbij reed een personenauto met grote snelheid tegen een vluchtheuvel. Ook is er overlast van remmende en optrekkende voertuigen. Het bord dat voorrang moet worden verleend is niet te zien, omdat het kort na een bocht is geplaatst. Ook ziet hij regelmatig ruzies tussen automobilisten bij de wegversmallingen. Hij vindt dat de handhaving op de controle van de maximum snelheid ontbreekt. Ook wijst hij op de snelheid van sportauto’s op de zaterdag, waarbij de indruk bestaat dat het gaat om een wedstrijd tussen de voertuigen. Hij vraagt zich af of voor al deze problemen een oplossing valt te bedenken.

Koos Meijer (CDA) ziet de discussie over de Kienschulpenweg als een heikel punt, waarbij al van alles is uitgeprobeerd om tot een oplossing te komen. Eén van de problemen die hij ziet is dat de fietsstroken te smal zijn. Hij pleit voor flitspalen en volgens hem is dat ook mogelijk. De politie ziet de handhaving niet als prioriteit en boa’s mogen geen gebruik maken van een lasergun.
Jeroen Snaterse (Liberaal Nunspeet) vindt oplossingen van belang, omdat de verkeersdrukte alleen maar zal toenemen bij realisering van woningbouw op het terrein van de voormalige Kijktuinen. Maar ook bij de afwikkeling van het verkeer straks bij de aanleg van twee tunnels in de Elspeterweg ter vervanging van de huidige oversteek van de spoorwegovergang. André Timmerman (PvdA/GroenLinks) ziet inrichting als 30 km weg als oplossing. Dat zorgt voor minder verkeersslachtoffers.

Marcel van Klompenburg (SGP) pleit er voor eventuele aanpassingen te combineren met de plannen voor de Kijktuinen en de tunnels. Volgens hem is het moeilijk op te treden tegen hardrijders. Hij pleit voor de inzet van een mobiel handhavingsteam, zoals dat ook in de gemeente Elburg is gebeurd. “Waarom kan het daar wel en hier niet?”
Wethouder Mark van de Bunte wil wel de flitspalen, maar denkt niet dat deze snel worden geplaatst. Volgens hem maken te weinig fietsers en wandelaars gebruik van de weg om een inrichting als 30 kilometer weg mogelijk te maken. Dan zou de weg geheel van klinkers moeten worden voorzien en de fietsstroken worden verbreed.
Hij is op de hoogte van de snelheden die op zaterdag worden bereikt. “Het is een belangrijke route voor woon- en werkverkeer. Maar zonder voet op het gaspedaal.” De wethouder gaat met omwonenden een kop koffie drinken om in de praktijk de gang van zaken op de Kienschulpenweg te beoordelen.

Afbeelding
Klaverjassen bij vv Hulshorst 27 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aan tafel in Kapel Hulshorst 26 aug 2022, 16:11
Afbeelding
Nacht van Nunspeet trekt duizenden bezoekers 26 aug 2022, 10:48
Afbeelding
Geen financiële bijdrage voor WK jonge dressuurpaarden 26 aug 2022, 08:12
Afbeelding
Aanleg snelle fietsroute tussen Zwolle en Amersfoort krijgt geen prioriteit 25 aug 2022, 13:47
Afbeelding
Derde editie van Brasswood Festival in Nunspeet 25 aug 2022, 13:45
Afbeelding
Boer’ndag is dit jaar weer helemaal terug in Elspeet 25 aug 2022, 08:11